• manastirea sfantul andrei
Eroare
  • Error loading feed data
  • Error loading feed data

 

Semnificatia spirituala si istorica legata de Sf. Ap. Andrei, cel care a sfintit prin prezenta sa pamantul stramosesc dintre Dunare si Mare, protectorul Dobrogei si al Romaniei intregi, ne indreptateste sa mergem pana la originile apostolice ale Bisericii noastre, fapt confirmat de istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea, care zice: „Cand sfintii apostoli si ucenici ai Mantuitorului nostru s-au imprastiat peste tot pamantul locuit, Toma, precum cuprinde Traditia, a luat (spre evanghelizare) tara Partilor; Andrei Scythia...” (Ist. Bis., III, 1).

In Dobrogea se pastreaza vie amintirea Sf. Ap. Andrei, care a propovaduit Evanghelia lui Iisus Hristos, Evanghelia dragostei si a iubirii intre oameni. De numele sau se leaga traditii sfinte, monumente si biserici ii poarta numele, asa cum este Pestera de langa localitatea Ion Corvin din jud. Constanta.

La Pestera Sf. Andrei apostolul a predicat cuvantul lui Iisus Hristos, a botezat, a sfintit arhierei, preoti si diaconi, randuindu-i pe acestia in cetati si localitati. Tot aici s-au oficiat slujbe, fapt ce a determinat, in timp, pe multi traitori de viata crestina sa vina aici si chiar sa vietuiesca pe acest loc sfant, prin aceasta facand sa ia fiinta viata monahala pe pamantul nostru, dupa modelul de traire a marilor pustnici din care s-au adapat calugarii sciti, Sf. Gherman, Sf. Ioan Casian si multi altii pana in zilele noastre.

In anii 30 a secolului trecut cunoscutul teolog roman Ioan Dinu si sustinut si de alti iubitori de adevar istoric bisericesc a amenajat Pestera unde a trait Sf. Andrei, ridicand turla pesterii, devenita intre timp capela, amenajand intrarea printr-un zid de inchidere, cu portic, astfel redandu-i conturul unei adevarate biserici primare naturale.

Vrednicul de pomenire Chesarie Paunescu, episcopul Constantei a sfintit in anul 1944 acest asezamant de importanta istorica de pe pamantul Dobrogei, pecetluind-ul cu numele de „Pestera Sfantului Apostol Andrei”.

Din pacate in perioada comunista nori negri s-au abatut si peste acest loc sfant, ducand pana la desfiintarea acestuia. In anul 1990 acest asezamant a fost reactivat, reincepand astfel viata monahala. Tot atunci a devenit Schit iar in anul 1993, in urma demersurilor facute de Arhiepiscopia Tomisului, Schitul Sf. Andrei a fost transformat, cu aprobarea Sf. Sinod, in manastire de calugari – „Manastirea Sf. Ap. Andrei”.

In acest timp s-a construit al doilea corp de chilii pentru calugari si gospodarii anexe, iar in anul 1995, 27 septembrie, s-a sfintit primul paraclis, construit aici si pus sub ocrotirea Maicii Domnului.

Cu acest prilej a fost numit si instalat primul staret al manastirii Sf. Andrei in persoana PC Protosinghel Neofit Oana, de fata fiind vietuitorii manastirii precum si multi credinciosi din imprejurimi si din tara.

Locul pentru biserica a fost sfintit de IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, la 14 octombrie 1992. Intre anii 1994-1995 s-a electificat intregul complex monahal si s-a asfaltat drumul de 3 km ce leaga manastirea de DN 3. in anul 1996 s-a introdus apa prin conducte de canalizare de la izvorul lui Eminescu, situat la o distanta de cateva sute de metri.

Speram ca prin ajutorul Bunului Dumnezeu, Manastirea Sf. Andrei sa devina un centru important de spiritualitate ortodoxa.

Stiri Arhiepiscopia Tomisului:

Stiri Ortodoxe